HVAC: سیستم های گرمایش ، سرمایش و تهویه مطبوع در کلین روم (اتاق تمیز)
انتخاب بهترین سیستم گرمایشی و تهویه مطبوع مورد نیاز اتاق تمیز (کلین روم) ، می تواند با توجه به کاربرد ، نیاز و موارد استفاده متفاوت باشد. طراحی سیستم HVAC با توجه به بار موجود در اتاق تمیز (کلین روم) ، با توجه به موارد زیر انجام می گردد :
الف ) مقدار گرمای تولید شده توسط فرایند
ب ) شرایط محیطی پیرامون اتاق تمیز (کلین روم)
ج ) مقدار تلفات ناشی از اتاق تمیز (کلین روم) و فرآیند
در شکل زیر نمایی از یک سیستم HVAC را مشاهده می نمایید.
1- AHU-Air Handling Unit (هواساز)
سیستم های هواساز می توانند در انواع در انواع سیستم های آماده تا سفارشی تولید ، که جهت گرمایش، سرمایش، رطوبت سازی و رطوبت زدایی ، مادامی که هوا را فیلتر می کند مورد استفاده قرار گیرند. یکی از تاسیساتی که بیشترین منبع مصرف انرژی را در اتاق تمیز دارد ، تاسیسات مکانیکی هستند که وظیفه ی توزیع هوای مورد نیاز را دارند. در یک کلین روم ساده ، می توان یک سیستم FFU (Fan Filter Unit) استفاده کرد، که شامل یک فیلتر هپا و یک فن است. این سیستم یک راه حل ساده، کم هزینه، سهل الوصول و با قابلیت نصب آسان است. سیستم دیگر ، سیستم های هواساز (AHO) می باشند که منبع اصلی هوارسانی جهت فیلترهای هپای انتهایی می باشد.سیستم های هواساز می توانند ساده، فقط شامل یک فن و یک فیلتر و یا پیچیده تر دارای سطح های مختلف فیلترها و یا دارای روش های مختلف تهویه مطبوع باشد. در زیر تصاویری از این سیستم را مشاهده می نمایید.
2- Air Distribution (سیستم های توزیع هوا)
سیستم های توزیع هوا (کانال) معمولا به صورت گرد ساده و مارپیچی ، مستطیل و بیضی شکل هستند.
سایزهای آنها بسته به جریان هوای کلی و فشار استاتیکی سیستم دارد. جهت هزینه نصب اولیه کم می توان سایزها را کاهش داد ، که البته به موجب این کار اسب بخار مورد نیاز فن را افزایش می دهد و در نتیجه هزینه عملیاتی و بهره برداری را افزایش می دهد. عایق بندی نیز در سطح و فضای خارجی کانال ها مورد نیاز بوده و تست های نشار نیز باید انجام شود تا اطمینان حاصل شود که نشتی هوا وجود نداشته باشد. سیستم اتصال داکت ها به یکدیگر، بستگی به سایز داکت دارد. نصب داکت ها نیاز ببه روند ساختاری تمیزی داشته و همچنین گزارش بازرسی باید تهیه گردد. در شکل زیر نمایی از این سیستم را مشاهده می نمایید.